פולין

השאלה: שלום,
אני ילדה בת 15 ועדיין לא יצאתי מהארץ..לא כי לא רציתי סתם כי לא יצא..יצא לי השנה להכיר ילדה שלומדת ג´ודו ורוב האליפויות שלה הם בחו"ל..והיא לא יוצאת אליהם..היא חונכה ממש שאסור לצאת מהארץ..אני לא חושבת שמי שיוצא מהארץ סתם לטייל או משהו כזה חוטא..תקנו אותי אם אני טועה..לפעמים פשוט רוצים לראות דברים אחרים..נכון שיש כאן המון בארץ..ויש את כל מזגי האויר בארץ אחת...שזה די נדיר..אבל אנשים רוצים להכיר גם את העולם ולא רק את הארץ אז למה?ושמעתי שיש שלוש דברים שמותר לצאת פרנסה אישה ועוד משהו אני כבר לא זוכרת..אז בשביל פרנסנה אני מבינה כי אולי אין הרבה בארץ אבל אישה..אם אסור לצאת לטייל למה אישה כן?יש הרבה נשים פה בארץ..למה לחפש בחוץ?ויש לי עוד שאלה שהיא בעצם העיקר...מותר לצאת בשביל פולין?הרי זה לא עבודה ואתה לא מחפש שם אישה אבל אתה מנסה ללמוד את היסטוריית העם שלך ולהבין מה היה בשואה אז זה מותר?אני אשמח עם תענו לי בזמן הקרוב...תודה רבה...ויומעולה..

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:51:05 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

תחילה אכתוב לך סיכומי הלכות שפרסמנו בענין נסיעה לחו"ל:

1. להלכה קיי"ל לפי הבבלי (כתובות קיא ע"א) שיש איסור גם לישראלים לצאת לחו"ל לטיול, ולא התירו אלא לצרכים מסוימים (כגון: נישואין, ת"ת, סחורה) ובלבד שיהא לזמן קצר. רמב"ם (מלכים פ"א ה"ט), שו"ע (סי´ תקלא סעי´ ד).

2. נחלקו האחרונים האם מותר לצאת להשתטח על קברי צדיקים בחו"ל.

3. יש מקום להתיר לנסוע לראות את מחנות ההשמדה בחו"ל כאשר הנסיעה נועדה ללמד אהבת העם והארץ, ואין אפשרות ללמוד תכנים אלו בארץ ישראל.

4. יש להדר ולהשתדל להימנע מכל יציאה מגבולות א"י, אפילו לדברים המותרים מבחינה הלכתית.

5. כוהנים לא יצאו לחו"ל אלא לצורך מצווה (כגון נישואין או ת"ת) אך לא לסחורה וכל שכן לטיול.[3]

לגבי שאלתך בעניין תחרויות ג´ודו, נראה שאפשר להתיר את המשחקים הללו, כיוון שיש בכך גדר של לימודים וצרכים כגון ביקור משפחה.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון.