עציץ שבתוכו שתול עץ תפוז סיני

השאלה:

לרב שלום.

קניתי לבן שלי עציץ שבתוכו שתול עץ תפוז סיני ננסי עם פירות.
בדיעבד הסתבר לי, שהעץ הוא נשתל, ככל הנראה במהלך שנת שמיטה.

מספר נתונים:
1.העץ נקנה כמתנה עבור ילד בן 8 שמאוד חיכה לעץ הזה, והוא מטפל בו במסירות, ואוהב אותו.
2.בעציץ יש מספר נקבים, כאשר גודל החור הגדול ביותר הוא 2.2 ס"מ.
3.העציץ גדל בחממה, אבל לא ידוע לנו, אם גידלו אותו בחממה לפי כללי ההלכה של גידול עציץ בחממה בשנת שמיטה.
4.נאמר לנו שגיל העץ הוא בערך בן שנה.

השאלות:
1.האם צריך לעקור את העץ ולזרוק אותו לפח האשפה בגלל חשש שביעית?
2.האם יש אפשרות לפחות לעקור אותו ולנטוע מחדש, במידה וצריך לעקור?
3.אם לא צריך לעקור, ממתי צריך למנות את שנות הערלה שלו?

בברכה,

נתנייתי11

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/5/2013 3:01:19 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

לפני כל קנייה צריך לבדוק שאמנם הכל נעשה כדין, לכן אם אפשר לברר במשתלה או להחזיר לחנות עדיף.
אם הדבר כבר נקנה ואי אפשר לבטל את המקח, נראה שיש כאן מספר ספקות א. שמא נעשה כאן היתר מכירה של השתילים, ואפילו שהדבר אסור לטעת בשביעית בעציצים מכורים, בכל אופן אין במקרה כזה חיוב עקירה. ב. מכיוון שזה נעשה במשתלה, יש לדון שמא עשו את השתילה גם במצע מנותק ורק לאחר מכן העבירו את השתיל לחממה, כך שהנטיעה לא נעשית באיסור. ועל כן יש כאן ספק ספיקא להקל בקנס של חכמים, ואפשר להקל בכך.
לגבי מניין שנות ערלה, נראה שאם הוא כעת עומד על אדמה יש למנות שנות ערלה משעה שהועמד על גבי האדמה.