עבודה בשבת והלכות ברכות

השאלה:

לכבוד הרב אריא-ל שלום רב!
א) רציתי לשאול את כבודו האם בשבת מותר לעבוד במלצרות והאם צריך לעשות משהו אם קבלת הכסף כדי שיהיה מותר בשבת לעבוד
ב) הלכנו עם הסניף מעזרא לבית החולים איכלוב ושם חילקנו בלונים ורוגלעך לאנשים רציתי לשאול את כבוד הרב האם מותר לחלק אוכל לחילונים בידעה שהם לא יברכו או שצריך לרמוז להם או לחלק ביניינו שכל אחד יברך בקול כדי שיבינו את הרמז האנשים וגם יברכו

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א) ראשית, כדאי לברר שהמלצרות אינה כרוכה בשום איסור, ואז מותר לעבוד במלצרות בערב שבת, בשבת ובמוצ"ש (כגון פינוי כלים במוצאי שבת או עריכה בערב שבת), ולקבל שכר בהבלעה על כל השבת עם ההכנה לה או עם הפינוי במוצאי שבת. והשכר ינתן לפי כל היממה ולא לפי שעות בשבת ובמוצאי שבת (עי' שש"כ פכ"ח סנ"ט).
אני מרגיש צורך להעיר: לבי לבי על העובדים בעבודה זו בשבת. מתי יתפללו? מתי יסעדו בעצמם? ומתי ינוחו??? תפילתי לה' שימציא להם פרנסה בימי חול ולא בשבת ועבודת השבת תיעשה ע"י נוכרים.
ב) נראה שמותר לחלק אף למי שאינו מברך (עי' מנחת שלמה ח"א סי' לה אות א). וכדי להצילם מאכילה ללא ברכה אולי כדאי שאחד מכם יברך בקול ויודיע לכל השומע שיתכונו לצאת בברכתו, ויאכל עימם.