נדר בחלום

השאלה: לכבוד הרב, שלום!
רציתי לשאול מה עושים עם נדר שנודרים בזמן חלום? (נדרתי אותו בתוך חלום אני חייבת לקיימו?)
ועוד שאלה לא קשורה , האם זה נכון שאסור לפנות כלים ממדיח בשבת??
תודה רבה רבה!
שימרית.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 12:27:21 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

לגבי נדר בחלום נחלקו בשאלה זו הראשונים, דעת הרא"ש שאין בכך ממשות ואילו הר"ן ועוד ראשונים סוברים שנדר שנידר בחלום חמור מנדר רגיל. המחלוקת הובאה בשו"ע (יו"ד סי´ רי סעי´ ב). דעת מרן להחמיר ולהצריך עשרה על מנת להתירו ואילו לדעת הרמ"א מספיק ג´ בני אדם על מנת להתירו. על כן השאלה היא אם את מבני ספרד עליך להתיר בעשרה ואילו לבני אשכנז יש מקום להקל ולהתיר בפני ג´.

לגבי כלים ממדיח, אם צריך את הכלים אפשר לפנות אפילו ממדיח, אולם אם אין צורך בכלים אלא לפנות את המדיח הדבר אסור, משום הכנה מקודש לחול, אבל אם צריך את המקום של המדיח להנחת כלים מלוכלכים אפשר להניח במדיח.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום גוש קטיף