מנגינות זרות

השאלה:

האם מותר לקחת מנגינה שאיני יודע מקורה (אולי של נכרים, אולי ששמשה לע"ז וכד') ולנגן אותה? האם מותר לחבר לה מילים בעברית? האם מותר להתאים לה פסוק מתהילים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה כי במנגינה שמקורה לא ידוע אין איסור בנגינתה ובשמיעתה.
וממילא מותר להתאים לה מילים בעברית או פסוק. אולם מנגינה שמקורה בע"ז (כגון נגינה כנסייתית) יש פגם בהשמעתה ובשמיעתה. כך כתב רבינו ירוחם (ני"ז ח"ה קנט.): "אסור לשמוע כלי שיר של עבודה זרה או להסתכל בנוי עבודה זרה כיון שנהנה בראייה כך מוכח בפרק כל שעה (פסחים כו.) מההיא דא"ר שמעון בן פזי קול ומראה אין בהם מעילה אבל איסור יש בהם". וממילא אסור להתאים להם לא מילים בעברית ולא פסוקים.