כלאיים בגינת פארמהקלצ´ר

השאלה: שוב שלום וברכה
אני אנסה לשאול שוב את השאלה בצרוף עוד פרטים ככל האפשר. יש לי גינת ירקות בגודל כ15/7 מטרים. גדלים בה צמחי ירקות ופרחים, עשבי בר מועילים וכאלה שאני לא משתמשת בהם וכן שלושה עצים. חלק מן הצמחים נשתלו וחלקם נזרעו על ידי וישנם גם הרבה שנזרעו מעצמם. בכוונה אין בגינה ערוגות או גושים של צמחים מאותו מין אלא ערבוב של צמחים. אני מודעת לכך שצריך מרווח של טפח וחצי בין שתילי צמחים שונים אבל אני לא יודעת אם זה מספיק.
בנוסף אני רוצה לדעת מה הדין לגבי צמחים ששרדו מן הקייץ ואני לא רוצה לעקור אבל לא מצפה שהם יהיו שימושיים והאם צריך להרחיק גם מהם טפח וחצי ואם כן האם ממקום השורש או מכל השטח שהצמח תופס בגינה.
שאלה נוספת היא מה לגבי צמחים שגדלו מעצמם בגינה ומה דינם בנושא כלאיים.
רשימת הצמחים שבגינה:
עצים: שסק, שזיף, אשכולית וקלמנטינה
ירקות בחורף: כרובית, ברוקולי, כרוב, אפונה, תרד, סלק. תפו"א, בטטות, תות שדה, חומוס, פטרוזיליה, מנגולד, שום.
ירקות בקייץ: עגבניה, פלפל, מלפפון, שעועית, דלעת ,קישוא, חציל, במיה, ריחן.
ושוב תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 11:13:57 PM
בס"ד יח שבט תשס"ו

שלום וברכת ד´

1. בעצים אין כלאים אלא בהרכבה על כן אין מרחק בין עץ לעץ, וכן הדין בין עץ לזרעים וירקות.
2. בין ירקות המרחק הוא 15 ס"מ, המרחק הוא מגבעולים, ולא בענפים או שרשים.
3. כדאי לא לגדל בגינה זו קטניות (שעועית, חומוס, דלעת).
4. כלאים הם אפילו בדבר שגדל מאליו בגינתי, שהרי אסור לקיים כלאי זרעים.
5. צמח שאיננו עושה פרי הרי זה כסרק ולא ראוי למאכל אדם אין בו כלאים, אבל אם ראוי למאכל רק במעט פרי שמו מאכל ואסור בכלאים.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום - אשקלון