כהנים בבית קברות

השאלה:

אני כהן, אבי קבור בבית הקברות בכפר סבא, קברנו אותו בקצה השטח על מנת שנוכל לפקוד את קברו ביורצייד אך לצערינו השבילים הרחבים נוצלו לקברים נוספים כך שאי אפשר יותר להתקרב לקבר ללא קרבה לקברים אחרים. מה עלי לעשות ? ולמי עלי לפנות ? האם הרב יכול לעזור לי בנידון ? תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כיון שכהן אסור להיכנס בד' אמות של מת, רק אם יש גדר בין השביל לבין הקברות מותר לכהן לעבור בשביל ע"י הקברות, אבל אם אין גדר של עשרה טפחים המפסיקה אסור להתקרב. וע"כ נראה שהדרך הפשוטה היא לעמוד במקום קרוב שמותר ואם אפשר מוגבה במקצת כדי שתוכל לראות את הקבר מרחוק. לגבי פניה לח"ק נראה לי שהיא לא תעזור, משום שכעת לאחר מעשה לא יפנו קברות לשם הרחבת השביל. אם אין אפשרות להתקרב לקבר אין מצוה לבקר את האב. אפשר לכבד את זכרו בלימוד, בצדקה ובתפילה גם במקום אחר. הגר"א נמנע בכלל מליכנס לבית קברות.