חרצני ענבים שהופרדו ויובשו ביקב לא כשר

השאלה:

מה דינם של חרצני ענבים שהופרדו ויובשו ביקב לא כשר או של גוי האם גם עליהם חל האיסור כמו היין? האם אפשר להשתמש באבקת חרצני ענבים אלו לצורך תמרוקי נשים או כתוסף למאכל טבעי?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:29:42 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

השו"ע (סי´ קכג סעי´ יד) כתב: החרצנים והזגים של עובדי כוכבים, וכן שמרי יין שלהם, תוך י"ב חודש אסורים בהנאה ולאחר שנים עשר חדש מותרים אפילו באכילה. וה"מ כשתמדן במים בתחלה, אבל אם לא תמדן, אסורים לעולם אפילו יבשם בתנור. הגה: וזה לא מיירי אלא בחרצנים שהיו על היין נסך, אבל אם שולה החרצנים מן הגת קודם שהמשיך היין, כמו שיתבאר, אינן אסורין (ב"י בשם הרי"ף והרשב"א).

על פי דברי השו"ע צריך לברר:
1. כיצד הייתה הפרדת החרצנים מהענבים.
2. האם מילו עליהם מים לאחר ההפרדה.
3. צריך לבדוק היטב אם נכתשו ונשרפו בגרעינים (יש בכך מחלוקת אחרונים).
4. סתם חרצנים אסורים בהנאה כולל תכשירי יופי.