אבילות

השאלה: שלום, אמי נפטרה לפני חודש וברצוני לשאול מספר שאלות הנוגעות לאבילות.
א.האם גם בשבתות וחגים יש איסור על ריקוד, כל שכן בשעת התפילות (קרליבך וכו´) ?
ב.האם מותר להשתתף בהתוועדויות חסידיות בשביל להתחזק בעבודת ה´?
ג.האם מותר לי לשיר לעצמי ניגונים שמחים?
ד.בעוד שבועיים המחזור שלי מקיים טיול סוף שנה של מספר ימים ובסופו שבת (סוף שמינית). האם מותר לי להשתתף? או שאולי רק בחלק או אפי´ כלל לא?
תודה רבה ובשורות טובות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/5/2013 2:49:41 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

המוקם ינחמך בתוך שאר אבלי ציון וירושלים.

א. לבני אשכנז אין להשתתף בריקוד גם בשבת וכן בחגים, כשם שאין מקיפים בשמחת תורה. לבני ספרד הקלו בשמחת תורה ובלולב, אבל נראה שלעניין ריקוד של שמחה רגיל לא הקלו.
ב. אפשר להקל.
ג. לכתחילה לא, אולם אם זה מגיע תוך כדי לימוד וכדומה אפשר להמשיך.
ד. לבני אשכנז אין להשתתף בטיול, ואילו לבני ספרד אפשר להקל. גם לבני אשכנז אפשר להקל אולי בזמן שאין הווי ולא שמחה, דהיינו בשעות הפנאי שעושים שירים והווי אין להשתתף אתם, זה דבר שקצת קשה לסדר אותו אבל במעט מאמץ אפשר.