שמיטה

השאלה: שלום לרבני המכון!
1.האם מותר לשתול בשמיטה למניעת היזק ראיה/גדר חיה?
2.איזה פעולות אפשר לעשות בשמיטה ע"מ לקדם מנהלות לפיתוח גינה חדשה (השרשה במים, לשים אדמה, להכין מערכת השקייה, לחפור גומות לעצים)
3.בקדיש תתקבל בתפילה האם אומרים:"קודם אבונא דבשמיא" (ק בקמץ חטוף דהיינו-"קודם") או "קדם" בקמץ רגיל (קמץ רחב דהיינו:"קדם").
4.האם שאנו מגיעים לשכונה/ישוב חדש ועמנו עוד כמה משפחות (פחות מעשרה) ורוצים לפתוח במקום מניין ספרדי (שאין במקום) יש משום:"לא תתגודדו"?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/3/2013 1:39:37 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. אין לעשות שתילה חדשה בשביעית אפילו למנוע היזק ראיה, אפשר לשים בדים וכדו´ באופן זמני.
ב. אין למלא עפר, או כל פעולה שנראת כזריעה או הכנה לזריעה. אבל אפשר לעשות צנרת השקייה. גומות לעצים - יש מקום להתיר אם זו דרך השקיית העץ.
ג. לפי מה שבררתי יש לומר "קודם".
ד. לפתוח מניין חדש זה דבר שצריך מתינות, ומחשבה מרובה, כמו כן יש לדעת את הנתונים המלאים, ועל כן אין לענות על כך בדרך קיצור.