תרומות ומעשרות מזרעים

השאלה:

שלום, מתוך מאמר שקראתי באמונת עתך צצה לי שאלה: אני קונה זרעים להנביט מזה שתילים. מסתמא הם לא מעשרים. האם צריך להפריש תרו"מ עבור זרעים של: 1. דברים שאוכלים את הפרי עם הזרעים, למרות שמה שאני קונה כבר יבש (כגון עגבניה, מלפפון) 2. דברים שאוכלים הזרעים רק לאחר קליה (כגון מלון, אבטיח, דלעת) 3. דברים שלא אוכלים את הזרעים כלל (כגון חסה, במיה) אם צריך, מה לעשות עם דברים שכבר הנבטתי ושתלתי? ואם יש לי למשל רק 10 זרעים אז צריך להפריש אחד, למרות שזה הרבה יותר מ-'"המאית שבידי"? שאלה לא קשורה: יש דרך להפריש תרו"מ פעם אחת בכמות יותר גדולה עבור כל השבוע, במקום על כל עלה של חסה או כמה עגבניות שאני קוטף כל יום? אם כן מה צריך בדיוק לעשות, להגיד וכו'?

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ט תמוז תש"פ 8:45

התשובה באמונת עתיך 127 עמ' 16 (ראה בקישורית המצ"ב) עוסקת במי שקטף עגבניות לצורך הזרעים, ושם המסקנה היא שיש להפריש תרומות ומעשרות ללא ברכה. אך במקרה שלך מדובר שאתה קונה זרעים לבד והם כשלעצמם אינם ראויים לאכילה ולכן הם פטורים מתרומות ומעשרות

יואל פרידמן