תרומות ומעשרות ונאמנות אדם לקבוע בן כמה העץ

השאלה: שלום רב! אשתי קיבלה מלקוחות שלה שקית קלמנטינות מהמטע שלהם. רציתי לשאול מהי הפרוצדורה המדוייקת שעליי לעשות על מנת להכשיר את הפירות לאכילה. אציין כי הפירות אינם ערלה. 1) האם יש צורך בפרוטה חמורה או שאפשר על כל מטבע? 2) מהם השלבים המדוייקים בהפרשת המעשרות שעליי לבצע? 3) מה לעשות עם המטבע בסוף? 4) האם ניתן לסמוך על ישראל שאינו דתי המעיד על העץ שהוא בן למעלה מארבע שנים? תודה רבה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ז שבט תשע"ז 16:51

שלום

אם ידוע לך באופן ודאי שלא הפרישו מפירות אלו תרו"מ. הרי בפירות טבל ויש להפריש תרו?"מ בברכה. אם אתה מסופק אם הפרישו מפירות אלו תרו"מ , יש להפריש תרו"מ בלא ברכה

סדר ואופן ההפרשה מוסבר באתר המכון לחץ כאן וכן כאן

אם עשירית מן הפירות שיהיו מעשר שני הינם שווים יותר משווה פרוטה אין צורך בפרוטה חמורה. אלא אתה מחלל על שווי פרוטה (שהינם היום כ7 אגורות) , המטבע יהיה קדוש ואין להשתמש בה. ניתן לחלל את הקדושה שבמטבע ע"י חילולם על סוכר בשויי פרוטה ואת הסוכר לפזר ברוח. אך אכן ע"מ  לא לטרוחבמטבע הקדוש  ניתולהיות מנוי בבית האוצר שהוא ממציא לכך מטבע והוא מטבל בחילולו . ניתן לקבל הסבר מורחב על בית האוצר באתר המכון לחץ כאן

ניתן לסמוך על כל אדם שיאמר מתי ניטע העץ ואנחנו מעשה את חשבון השנים (אך לא בן כמה העץ , והואיל ודבר זה תלוי בהלכות שינו מכיר ואף עץ בן 10 שנעקר וניטע מחדש כבר לא בן 10 אלא בן  שנה אחת)