תרומות ומעשרות בפרי הפלא

השאלה:

שלום, ראיתי שהרב ענה בנוגע חפרי הפלא שאין בו דין ערלה. מה לגבי תרומות ומעשרות? האם אפשר לצרוך אותו בטבליות (אני מניח שמקור הפרי מחו"ל כי שם מייצרים את הטבליות). תודה מראש.

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ג אייר תשפ"ד 15:13

לגבי איסור ערלה בפרי הפלא כתבתי בקישורית https://www.toraland.org.il/80734

שאין בו איסור ערלה כי אינו מוגדר כעץ פרי בהיותו מיועד בעיקר לשוחרי בריאות ובגלל שאכילתו אינה אכילה רגילה, עי"ש. עם זאת לעניין תרומות ומעשרות ההגדרה היא שונה, וכל צמח שראוי למאכל אף בשעת הדחק חייב בתרומות ומעשרות (רמב"ם הל' תרומות פ"ב ה"א-ה"ב). לכן אם הפרי גדל בארץ ישראל נראה שחייב בתרומות ומעשרות. לגבי טבליות יש מקום להסתפק כי לא ברור שאכן אוכלים אותן כאכילה רגילה, ובכל מקרה בטבליות שהוא מוצר תעשייתי חייב להיות הכשר. אם מקור הפרי הוא מחו"ל בוודאי אין חובה להפריש תרומות ומעשרות.

בברכה,

יואל פרידמן