קביעות בחממה

השאלה:

שלום הרב בענין אכילת ארעי לפני תרומות ומעשרות. בשדה ומטע מותר אפילו הרבה פירות וירקות שאוכל באופן ארעי בתוך השדה. לעומת זאת בחצר המשתמרת התירו רק פרי אחד ולא שניים וגם תלוי בצורת אכילה ולכן תפוז אחד כיון שאוכלים אותו פלחים אחד אחד ברגע שאתה קוטף תפוז אחד חייב בתרומות ומעשרות. (כך הבנתי מהספר שלכם, האם זה נכון מה שכתבתי?) א. אנשים שעובדים בחממה- האם נחשב כשדה ומותר לאכול תוך כדי עבודה/בהפסקה כמות גדולה או שזה נחשב כחצר המשתמרת ואז אפילו תפוז אחד יהיה חייב בתרו"מ? ב. בחצר ביתית שאין בה גדר- האם נחשב כחצר המשתמרת או כשדה? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"א כסלו תשפ"ב 13:48

בס"ד

שלום וברכה

א. מה שכתבת נכון.

ב. חממה היא לא חצר של בית, רק בחצר בית שהוא המבוא לבית יש דין של בית.

ג. אם אדם לא מתבייש לאכול שם, וגם מניח שם כלי תשמיש, ואנשים לא נכנסים לשם הרי זה מוגדר חצר שקובעת למעשר.