נבטים

השאלה:

אנו מנביטים בבית עדשים שחורות ושעועית מש וחומוס וכדומה. ההנבטה נעשית אחרי השרייה של כמה שעות במים ואז משאירים אותם במסננת שאותה מרטיבים כל כמה שעות ואז הם מתחילים לנבוט. תהליך ההנבטה ממשיך כמה ימים ואפילו כאשר הם מוכנסים לקופסא במקרר הם ממשיכים לגדול. שאלות: 1. האם צריך להפריש תרומות ומעשרות ממה שנבט? 2. האם מותר לקחת ממנו בשבת (האם יש בזה הבדל אם התהליך בתחילתו או בשלב מתקדם). 3. מה הברכה לפני האכילה? בתודה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו תשרי תשע"ט 12:16

בס"ד

שלום וברכת ד'

על פי ההלכה אין צורך להפריש, אבל הגר"מ אליהו זצ"ל הורה לנו שראוי להפריש כיוון שרוצה בגידול עצמו, ולכן ראוי להפריש ללא ברכה (בייחוד שזה בבית ולפעמים גם במקרר).

2. אין לקחת בשבת שהרי זה עוקר דבר מגידולו.

3. נחלקו בכך האחרונים, אבל נראה לנו להורות כדין גדולי מים שברכתם אדמה, ויש שפסקו לברך שהכל, ונראה שיש לברך אדמה.