מרבה במעשרותיו

השאלה:

שלום לרב שליט"א. ידוע לי סדר הפרשת תרומות ומעשרות. לצערי, הייתה לי טעות קריטית בשיקול דעת ואפרט. הייתי מקבל כמות של פירות וירקות מקרוב משפחה.מדובר על טבל ודאי. חשבתי לעצמי שאם אתן מעשר ראשון בדיוק 10% אז הכמות תהיה קטנה יחסית לתת ללוי ולא נעים לתת לו כמות קטנה ולכן מה שעשיתי נתתי יותר במעשר ראשון מתוך כוונה לתת כמות יותר מכובדת ללוי ולא כמות קטנה. לצורך הדוגמא אם היה לי קילו אפרסקים במקום לתת 100 גרם מעשר ראשון נתתי 200 גרם ומתוך ה200 גרם נתתי 20 גרם תרומת מעשר. כמובן שהתברר לי שזה לא תקין שהרי מי שמרבה במעשרות פירותיו מתוקנים ומעשרותיו מקולקלות. השאלות שלי: 1.האם בסופו של דבר הפירות והירקות שנשארו ברשותי נחשבים לטבל או מתוקנים לאכילה? 2.המעשר ראשון שנתתי ללוי -מדובר על כמות יותר גדולה ממה שהייתי צריך לתת, האם הפירות בשביל הלוי נחשבים לטבל? ואם הם נחשבים לטבל יוצא שהכשלתי אותו במאכל אסור וזה ממש מצער אותי. מה ההלכה אומרת במקרה כזה? המטרה שלי הייתה לתת בסה"כ כמות יותר מכובדת ולא חלילה לזלזל במידה הנכונה שקבעו למעשר ראשון. אשמח אם הרב ימצא לי פיתרון למכשול שיצא מתחת ידי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ז שבט תשפ"א 10:33

בס"ד

שלום וברכה

בדין מרבה במעשרות הדין פשוט שפירותיו מתוקנים, דהיינו מה שנשאר אצלך אין בו בעיה כלל.

לגבי המעשר ללוי שם מופיעה הבעיה מכיוון שרק 100 גרם הם מעשר ראשון ו 100 גרם השניים הם נשארו טבל שלא הפרישו מהם מעשר שני או מעשר עני. לגבי התרו"מ מכיוון שבזמן הזה אין אפשרות לאכלו א"כ אין בעיה ב 10 גרם הנותרים שהם לא תרומ"מ מכיוון שהתרומה לא נאכלת אלא נקברת. על כן השאלה שצריך לדון כעת היא רק לעניין המעשר שנתת ללוי.

בדין המעשר ראשון שהופרש יש לדעת האם התכוונת ש 100 גרם יהיו מעשר ואתה מוסיף כעת במעשר עוד מאה גרם כדי לעשות נחת רוח ללוי (כך משמע ממכתבך, שרצית לתת לו כמות מכובדת) וכך איתא בירושלמי דמאי (פ"ה ה"ב) שבמקרה שהמפריש יודע שצריך לתת רק עשירית אלא שנותן יותר בגלל סיבה שאין לו פירות בכמות קטנה יותר (כגון שמפריש תאנים או תמרים גדולים) אין כאן אלא חלק מעשר ראשון וחלק חולין (לא טבל) וכבר עמד על כך באפיקי ים (סי' יב). על כן  המעשר מקוקל רק אם התכוונת שהכל מעשר ראשון אבל בצורה שחשבת שרק 100 גרם מעשר ראשון והשאר סתם מתנה יתכן שגם המעשר ראשון לא מקולקל הוא חולין, אבל זה דחוק, ובייחוד שהרמב"ם כתב שהמעשר ראשון הוא טבל וחולין מעורבים יחד. על כן נראה שאמנם במעשר ראשון הייתה בעיה בהפרשת 200 גר' .

אין צורך לומר ללוי שהייתה בעיה שהוא עשה בשוגג ואיננו צריך דרך תשובה, אולם לגביך כדאי לחזור על הלכות מעשר ומעשר שני, וכמו כן ראוי לא לעשות הפרשות בפועל, למרות שהיו עושים כך, אבל בימינו שיש כל כך הרבה תקלות, ראוי לעשות הפרשת מעשר ראשון ומעשר עני דרך גופים שעוסקים בכך וזו ההתמחות שלהם, ולכן יש פחות חשש תקלה. על כן תרשם לבית האוצר שהם נותנים את המעשר ללוי ועני ואתה רק צריך להפריש, וזה יהיה לך תיקון גדול.

שבת שלום