מטבעות בית האוצר

השאלה: שלום וברכה רציתי לשאול אם אני עושה מנוי לקרן האוצר איך אני יכול לחלל מעשר שני על אותם מעות, הרי אותם מעות לכאורה אינם ברשותי ואיניני יכול לתבוע אתכם להביא לי את אותם מעות, וכן איניני יכול להקדיש את אותם מעות, שאין מעות מסויימות שהם שלי, וכן לא עשיתי בהם קנין, מימלא איניני יכול לחלל עליהם, וכן אם אני יכול איניני משלם חומש שאיניני מחלל על מעות שלי. בברכה רבה זרח כהן

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ד תמוז תשפ"ד 16:55

ב"ה

שלום וברכה

הנחת היסוד שבשאלתך שהמעות אינם ברשותך - היא הנחה שאינה נכונה.  כיוון שמסיבה זו אנו מקפידים שאדם שמפריש תרו"מ והוא מנוי בקרן - כשהוא מחלל מעשר שני הוא עושה על אחת מהמטבעות בקרן המסומנת עבורו. כי בעת רישומו בבית האוצר הוא נעשה שותף באחת המטבעות הממוספרות יחד עם עוד מס' מנויים. במצב כזה אף שאתה לא יכול לתבוע את המטבע אליך זה רק כי ישנם עוד מנויים ששותפים בכל מטבע, ואף האחראי על 'בית האוצר' אף הוא שותף בכל מטבע מטעם המכון כדי שהוא יכול לטפל באותן מטבעות. ולכן עליך להוסיף חומש כלשוננו 'בתוספת רבע מערכו'.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב