לעשות קומפסוט מתרומה

השאלה: בס"ד האם מותר לקחת תרומות ומעשרות לצורך עשיית דשנים (קומפוסט). בערלה ההלכה שאפרן מותר . האם בתרו"מ זה כמו ערלה שאפרן מותר האם התהליך שזה עובר לדשן, זה כמו אפר שנקרא שזה נשתנה ממהותו.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י' חשון תשפ"א 11:11

בס"ד

שלום וברכה

בערלה הדין הוא שישרפו ולכן אפרן מותר ואין כל איסור להפסיד פירות ערלה, אבל בתרומה אין דין של שריפה ככלוי, ויש דין שאסור להפסיד פירות תרומה (רמב"ם הל' תרומות פי"א ה"ד), אמנם יש מציאות גם בתרומה טמאה הנאת שריפה אבל זה עדיין תרומה ומותר רק לכהן להנות מהטומאה הנשרפת, לכן בתרומה אין להפסיד סתם.

העולה שאסור להפסיד תרומה לכן גם הנחה בקומפוסט יש בכך משום הפסד, יש כאן שאלה של גרם הפסד פירות תרומה, וכדין גרם הפסד בפירות שביעית. דהיינו האם לגרום הפסד מותר או לא. לרוב הפוסקים שיש דין "משמרת תרומתי" משמע שיש איסור גם לגרום הפסד לתרומה, אבל נראה שאפשר להקל בהנחת תרומה על קומפוסט וביניהם להניח נייר (פשוט ללא כיתוב וחמרים שונים) שאז זו פעולת גרמא ודאית בזה אפשר להקל, ובייחוד שתרומה היא קודש ויש מקום להזהר בקדושת התרומה ולא להניחה עם האשפה והקומפוסט הרגיל.