חוסר הבנה בנוסח ההפרשה

השאלה:

שלום, יש ברשותי רימונים טבל ודאי. ערכתי אתמול הפרשת תרומות ומעשרות. למדתי לפני כן את הנושא. אך כשקראתי את הברכה ראיתי שהחלק על מעשר שני (חומש) לא הובן לי. לפי מה שקראתי חובה להבין את הכתוב אחרת לא יוצאים ידי חובה. תהיתי מה לעשות. למדתי את המשמעות ואחר כך קראתי ובצעתי שוב את החלק של מעשר שני בלבד (חילול על מאכל). לא חזרתי על השאר (תרומה גדולה, מעשר ראשון, תרומת מעשר). מרוב של הייתי בטוחה בעצמי שוב, עשיתי את זה פעמיים. השאלה שלי: א. האם בפעם הראשונה, כאשר רק עניין החומש (מעשר שני וחומשו) לא היה מובן לי, התרומות ומעשרות תקפות? או שצריך היה לבצע שוב? ב. אם לא תפס, האם נכון הדבר שחזרתי רק על מעשר שני או שהייתי צריכה לחזור על הכל? ג. אני בת כהן, האם צריכה בפועל להביא ללוי מעשר ראשון מטבל ודאי? לתשובתך אודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג חשוון תשפ"ד 11:35

בס"ד

שלום וברכה

יישר כח שעשית את ההפרשה בעצמך, וכך לומדים.

א. לכתחילה בודאי שיש צורך להבין במדויק, אבל אמרת את הנוסח הנכון, לכן זה מועיל בדיעבד.

ב. לא היית צריכה לחזור (לפי א) אבל אם חזרת רק על מעשר שני אין בכך חסרון.

ג. אין עליך חובת נתינה כיוון שיש פוסקים שבת כהן פטורה מנתינה. אבל בודאי שחייבת בהפרשה.

חזקי ואמצי