תשלום בחנויות אוצר הארץ

השאלה: מה הדין של יהודי שנכנס לחנות בה מוכרים פירות וירקות של אוצר הארץ, ואין הוא מכיר את דרך הקנייה הנכונה עפ'י השוברים. האם הוא עבר על סחר בשביעית אם הוא קנה כהרגלו בתשלום בקופה בלי השובר? מה תקנתו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ד תשרי תשפ"ב 13:31

בס"ד

השובר לא נוצר לצורך מכירה וקניה. אדם שקונה בחנויות אוצר הארץ ויש בהם ירקות קדושת שביעית עדיף שיקנה בהקפה או באשראי וכן קונה בד"כ בתוך פירות קדושת שביעית גם דברים שאין בהם קדושת שביעית. לדעת החזו"א אין איסור מידה ומשקל באוצר בית דין מכיוון שזה החזר הוצאות בלבד. אולם הצעתי גם הקפה והבלעה ליתר הידור.

השוברים הם אמצעי תשלום בלבד, ואין לו שייכות לנאמר לעיל.