תמרוקים מפירות שביעית

השאלה:

שלום רב האם אפשר להכין מצמחים ריחניים בגינה תמרוקים? מחד זה קדוש אך זה לא שינוי מיעודו למרות שלא רבים יודעים לעשות זאת. עד מתי קדושת שביעית בצמחים רב שנתיים כגון הדס וכדומה? האם יהיה דין ביעור או כיוון שלא כלה בשדה אין צורך לכלות מהבית?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ב אלול תשע"ה 16:03

ב"ה

שלום וברכה

השאלה היא באלו צמחים מדובר, אם אלו צמחים שמשמשים לאכילה או לשתיה, וניתן להפיק מהם גם כן תמרוקים אזי אסור להפיק תמרוקים אלו משום שבכך מוציאים אותם מידי אכילתם, לכן אסור להכין תמרוקים מרוזמרין וכדומה.

אך אם אלו צמחי ריח שאינם משמשים למאכל כלל כגון אקליפטוס וכדומה, מותר להכין מהם תמרוקים מכיוון שבכך לא מפסידים אותם מידי מאכל.

למעשה אנו נוקטים שגם בצמחי ריח רב שנתיים הולכים אחרי הלקיטה, ולכן מה שיילקט לאחר ראש השנה אין צורך לנהוג בו קדושת שביעית, ובמקרה של מינים הנאכלים או שמשמשים לטעם יש להפריש תרומות ומעשרות.