שתילה בשמיטה על ידי גוי

השאלה:

במהלך עזרה שלי להורי במשק החקלאי שלהם, שתלתי 2 עצי נוי בגינה אחד דקל שאינו נושא פרי והשני אגוז מלך. הסיבה לכך היתה שהגינה היתה מוזנחת (מדובר בגינה של צימרים שמפרנסת את הבית) ולקוחות התלוננו כנגד המראה שלה. את השתילה ביצע פועל ערבי.
לאחר מכן נודע לי ששנת שמיטה עכשיו, רציתי לדעת מה יש לעשות עם העצים ששתל הפועל, ומה לעשות עם הצמחים שנותרו בעציצים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

הרמב"ם (שמיטה פ"א הי"ב) כתב, שהנוטע בשביעית בין בשוגג בין במזיד יעקור מפני שישראל חשודין על השביעית, אם תאמר בשוגג יקיים יאמר המזיד שוגג הייתי. מכאן שבעצי פרי יש חובת עקירה ואילו בעצי סרק יש מקילים ואינם מזקיקים לעקור.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי