שתיל בן שנתיים

השאלה:

אם קונים במשתלה בשמינית שתיל בן שנתיים, כלומר הוא אינו מהשנה השביעית, האם צריך לחשוש שנעשו בו עבודות אסורות בשנת השמיטה? אם ידוע שנעשו בו עבודות כאלו, האם הן בכלל אוסרות את העץ?
האם בשנה התשיעית והעשירית צריך לחשוש ששתילים כאלו נשתלו בשביעית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

אנו פוסקים שעץ שנעבד בשביעית לא נאסר אלא א"כ נשתל בשביעית, ועל כן לאחר השמיטה לכתחילה יש לקחת שתילים בני שנתיים וכמו כן שהמשתלה לפחות עשתה היתר מכירה, ואז אפשר לקנות את השתילים לכתחילה.
בעצי פרי יש לבדוק שלא נשתלו בשביעית, לגבי עצי סרק ג"כ ראוי לבדוק שלא נשתל בשביעית שלא נחשב חלילה כמסייעים בידי עוברי עבירה.