קוי ביוב בשמיטה

השאלה:

רקע: אני עובד במח’ ההנדסה של מוצה אזורית מרום הגליל.
בימים אלה מבצעת המועצה ע"י קבלן { דובר השפה הערבית}. קוי ביוב באחד מיישובי המועצה, העבודה כרוכה במעבר בתוך חצרות התושבים, במהלך העבודה קיימת פגיעה בגינון, תושב התנה את המעבר בחצירו רק במידה שכל פגיעה בגינון תתוקן מיידית {פרנסתו מצימרים},
שאלתי : כיצד עלינו לנהוג בשמיטה כאשר ברור עד כמה קו הביוב נחוץ מיידית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אין איסור להכניס קוי ביוב בשמיטה, הבעיה היא כאשר מחזירים את האדמה ושותלים עליה בשביעית, ששני דברים אלו (החזרת האדמה והזריעה) אסורים. בנידון השאלה שלפנינו נראה, שאם אפשר לאחר כיסוי הצינור להניח דשא מלאכותי או אדמת טוף וכדומה שאין בהם זריעה הדבר אפשרי לעשות בשביעית.

אם אין אפשרות לבצע פתרונות הנ"ל, נא לפרט יותר על מה מדובר בשאלה, כגון מי מבצע, ומי הבעלים, ואילו צמחים מדובר (סרק או פרי וכדו).

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי