עקירת נר לילה מגינה בשנת השמיטה

השאלה:

לפני כשנה וחצי שתלתי בגינה פרח בשם נר הלילה. לאחר כחצי שנה (אולי יותר) התברר לי שפרח זה ראוי לשתול רק באדניות ולא בגינה עצמה מפני שהוא שולח שורשים לכל מקום ואם משאירים אותו הוא עשוי להשתלט על כל הגינה. מאז עקרתי את עיקר הפרח אבל כל הזמן צצים פרחים חדשים בכל חלקי הגינה ואני מושכת אותם עם חתיכה של שורש. לפני שמיטה הצלחתי להוציא את כל מה שהופיע בגינה וכבר בחודש האחרון אני רואה הרבה מקומות שהוא חזר. שאלתי - האם מותר לי להמשיך לעקור אותו עם השורש בכל מקום שאראה אותו בגינה? שמעתי דעות שאפשר לחתוך אותו קרוב לאדמה אבל זה רק גורם לו לצמוח יותר חזק ולפתח שורשים חזקים יותר. גם לא ניתן לרסס אותו כי הריסוס ישפיע על שאר הפרחים - הוא ממש מפוזר בכל מקום ולכן הוצאתו לא יגרום לאדמה להיראות כאילו שמכינים אותו לשתילה כי הוא דוחף את עצמו בין פרחים אחרים. אני חוששת שעד סוף השמיטה הגינה עלולה לההרס אם אני לא אשתלט על הפרח הזה - אף ניסיתי בעבר להטביע את ראש הפרח בכוס של חומץ כדי שהחומץ יועבר ישירות לשורשים - דבר זה עזר באופן חלקי בלבד אז גם אם זה מותר בשמיטה, אינני יודעת אם זה יהיה פתרון מספקת לבעיה.

תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו
בס"ד
שלום וברכה !
נר הלילה הוא צמח בר אשר אומץ גם לצרכי הגינון בגלל יופי פריחתו. בכל אופן אם אינכם מעוניינים בו ניתן לחתוך את הצמח מתחת לצוואר השורש (בערך 1-2 ס"מ מתחת לפני הקרקע) באמצעות סכין ואז הוא לא יוכל להתחדש. גם בשמיטה ניתן לבצע חיתוך זה כדין עישוב המותר בשמיטה כאשר לא ניתן לבצע ריסוס (התשובה הועברה מאת אגרונום מרדכי שומרון).
בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום שבי דרום