עציץ נקוב בשביעית

השאלה:

שלום הרב!

א. עציץ שאינו נקוב שיש לו חורים מן הצדדים, דינו כעציץ נקוב?
ב. מה דינו של צמח הגדל בתוך הבית בצנצנת עם מים בלבד לעניין שביעית?
ג. האם יש בעיה להעביר עציץ בשביעית מהצל לשמש וממקום קר למקום נעים כאשר שני המקומות בתוך אותו בית?
ד. מה דין ירק הגדל בעציץ שאינו נקוב המונח בבית לעניין מעשרות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. יש להחמיר שדינו כנקוב (מחלוקת ראשונים בנקב מהצד).
2. בגידול בחוץ אפשר להקל כגידולי עציץ שאינו נוקב, ויש שהקלו בהדרופוניקס. ובבית בודאי שאפשר להקל.
3. נראה שאם זה בתוך בית אין איסור (לדעת החזו"א יש להחמיר) אבל כיוון שנחלקו בכך אחרונים בשביעית בזמן הזה בבית בעציץ שאינו נקוב אפשר להקל.
4. לרוב הדעות אפשר לפטור. דעת הגר"מ אליהו זצ"ל להחמיר כשמגדלים במיוחד בבית.

חתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום