מספר שאלות לשמיטה

השאלה:

שלום הרב,יש לי מספר שאלות:

1) אם יש לי ירקות בגינה כגון חצילים מלפפונים וכדומה האם מותר לי לתחזק את הגינה בשמיטה אם כן כיצד? האם מותר לאכול מהגינה?

2) אם יש לי עצי פרי האם מותר לתחזק את העץ או שאסור לי לעשות שום מלאכה?

3) האם מותר לגזום לולבים לצורך סוכות מענפי דקל בין אם העץ שלי ובין אם של אחרים?

תודה רבה,

עמיחי

התשובה

הרב אברהם סוחובולסקי | אלול תשע"ד

בס"ד

שלום וברכה
1)אם יש לי ירקות בגינה כגון חצילים מלפפונים וכדומה האם מותר לי לתחזק את הגינה בשמיטה אם כן כיצד?
כל המלאכות דרבנן לאוקמי אילנא לשמר את הקיים, מותר לעשותם בשביעית. וכן לאחר שיש כבר נוצר  הפרי אפילו קטן, מותר לעשות מלאכות לקיים את הפרי. אך אין לעשות מלאכות לצורך יצירת הפירות (דישונים וכ"ו)

1.2) האם מותר לאכול מהגינה?
כל הירקות הנלקטים לאחר ראש השנה יש בם קדושת שביעית  והינם הפקר מותר לכל אחד ליטול רק כמות קטנה  אישית משפחתית(לך ולאחרים).

2) אם יש לי עצי פרי האם מותר לתחזק את העץ או שאסור לי לעשות שום מלאכה?
כל המלאכות דרבנן לאוקמי אילנא לשמר את הקיים, מותר לעשותם בשביעית. וכן לאחר שיש כבר נוצר  הפרי אפילו קטן, מותר לעשות מלאכות לקיים את הפרי. אך אין לעשות מלאכות לצורך יצירת הפירות (דישונים וכ"ו)

3) האם מותר לגזום לולבים לצורך סוכות מענפי דקל בין אם העץ שלי ובין אם של אחרים?
הסכך והלולב בימנו שלא מיועד לשימוש אינו הפקר הוא שייך לבעלי העץ.
אופן הורדת הסכך , צריך שיראה שאין עושה זאת לצורך האילן שהינה מלאכה האסורה . לכן יוריד ענפים מצד אחד ולא מכל הצדדים,  ובזה ניכר שאין המטרה לצורך הצמיחה של העץ אלא לצורך סוכות .

כדאי לעבור על מדריך שמיטה לגן הנוי וכן מדריך שמיטה לצרכן ולחקלאי (נמצא באתר מכון התורה והארץ) שם יש פירוט אילו מלאכות נחשוב לאוקמיי אילנא לשם קיום ולא לשם הצמחה.

בברכה,
אברהם סוחובולסקי