טפול בעציצים בשנת שמיטה

השאלה:

שלום הרב!

אשמח לתדרוך קצר לגבי הטיפול בעציצים בשנת שמיטה הבעל"ט.
1. יש לי עציצים במרפסת (קומה שלישית) חלקם על המעקה, וחלקם על הרצפה, בתוך צלחות. כולם נקובים.
כיצד נעשה הטיפול בהם? האם בחודשי החורף מותר להזיזם כשיש סופות גשמים ויש חשש שיהרסו?
2. עציצים בסלון ג"כ נקובים ע"ג צלחות, מה דינם? כיצד מטפלים בהם? האם מותר להוריד עלים יבשים (אסטטית)?
מה קורה בשעת שטיפת הבית?
3. פרחים לשבת- האם מותר? האם יש בהם קדושה? וכיצד זה מתבטא?

תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. אפשר להזיז. עדיף להזיז ממקום למקום אבל לא ממקום שיש גג למקום שאין גג (או הפוך), אם יש צורך גדול או חשש שיהרסו אפשר להקל ולהעביר גם ממקום שיש גג למקום שאין גג.
הטיפול הוא כל דבר שבה להגן על הצמח מותר, אבל לא לזרוע או לשתול בשביעית.
2. מותר להוריד עלים יבשים, וכן להעביר ממקום למקום בבית.
3. בימינו אין פרחי ריח, כך שאין קדושת שביעית. אבל צריך לקנות מאנשים שגידלו את הפרחים כדין כדי לא לסייע בידי עוברי עבירה. יש פרחים שהם דו שנתיים, בכך אין כל בעיה.