הקמת גגון בשנת שמיטה המשמש גם כמרזב

השאלה:

חנוכה שמח,

רציתי לשאול האם מותר להקים גגון שמטרתו הגנה מפני הגשמים והחמה בקיץ. הגגון בנוי בשיפוע והמים מתנקזים לגינה. האם באופן זה מותר להקים את הגגון בשנת השמיטה? וכן רציתי לשאול אם יש נפקות האם הגגון הוקם עבור בית פרטי או עבור בית כנסת והמים זורמים לגינה ציבורית.

ישר כח ותזכו למצוות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

עיין בלשון הרמב"ם (פ"ג ה"ט) שאין לעשות בתים לאילנות רק עד ר"ה, ומכאן שבשביעית עצמה אסור (עיין שבת הארץ פ"א ה"ה אות טו, וקונ"א בשבת הארץ, סי' ג) אלא א"כ יש הכרח לאוקמי אילנא. אם יש הכרח לעשיית הגגון והפעולה מותרת, אפשר לעשות את השיפוע שהמים ישקו את הגינה מסביב.

שבוע טוב
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום שבי דרום