תרו"מ מירקות היתר מכירה

השאלה:

שלום לכבוד הרב! קיבלנו תפוחי אדמה מחלוצה (היתר מכירה) שלא עושרו. האם זקוקים להפרשת תו"מ? כיצד? מע"ש או מע"ע? תודה רבה!

התשובה

הרב א | ט"ז שבט תשע"ה 9:18

שלום

אם גמר המלאכה (האסיף) היה ע"י גוי הרי הם ירקות שגדלו בקרקע של גוי ובגמר מלאכה ע"י גוי ופטור מתרו"מ. אך אם גמר מלאכה היה ע"י יהודי יש להפריש תרו"מ.

לכן מספק נראה שיש להפריש ויש לקרוא שם על מעשר עני וגם על מעשר שני על תנאי .

ואין מברכים על הפרשה זו, הן משום שגדלו בעולי מצרים והן משום שגדלו בשמיטה.

על הספק ששיש כאן מעשר שני יש לחלל על מטבע, ועל צד שהוא מעשר עני אין חובת נתינה (ספק מעשר עני אין חובת נתינה).