למתוח חוטי הדליה בגפן

השאלה: שלום וברכה, יש לי בחצר גפנים לנוי, ואני בקושי מעבד אותם בדרך כלל. בשנה שעברה מתחתי חוטים על מנת שהגפן תשתרג עליהם, אבל זה לא היה מוצלח כל כך, וכעת בעונת הצמיחה אני מעוניין למתוח חוטים נוספים. אני לא מכוון לשיפור של העץ או הפירות ( אני גם לא זומר כמעט ), אלא רק למראה נאה. האם זה מותר בשמיטה? תודה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ד ניסן תשע"ה 12:26

שלום

בניית מערכת הדליה, מתיחת חוטים הינה פעולה חקלאית בגפן (דרך להדלות את הגפנים על קלונסאות וחוטים). לכן רק אם יש נזק בלתי הפיך לאילן או לפירות הקיימים כבר דהינו לאחר חנטה יהיה מותר למתוח את החוטים ואף להדלות עליהם, ככל מלאכה האסורה מדרבנן שהותרה כאשר היא לאוקמי (לשימור). אך כדי לגרום כיוון ההצמיחה אפילו שאין כוונתך לצורך העץ או הפירות אלא רק לנוי נראה שאסור.