לגזום בשמיטה את 'הענפים המשתלטים'

השאלה:

בגינתנו 'גדר חיה' של פסיפלורה המשתלטת על שאר הצמחים, האם מותר לגזום בשמיטה את 'הענפים המשתלטים'?

התשובה

הרב אברהם סוחובולסקי | חשוון תשע"ה

הגיזום הינה מלאכה חמורה שיש בה אופנים של איסור  דאוריתא ואופנים של איסור דרבנן שכאשר הוא לצורך קיום הגידול מותר לעשותו.

כמו כן אם יש על הענפי הפסיפלורה פירות אפילו בוסר , יש לדון מה מעמדם האם הינם כירקות שבלקיטתם יש בהם קדושת שביעית או דינם כפירות האילן וכל שחנט קודם ראש השנה הרי הוא אינו קדוש בקדושת שבעית.

אם נאמר שהם כירקות ויש בלקיטתם קדושת שביעית אזי ישנה בעיה לגזום ענפים שיש עליהם פירות בוסר שעדיין לא הבשילו משום איסור הפסד פירות שביעית.

לאור זאת נראה שעדיף להטות את הענפים לכיוון שלא יפגע בשאר הצמחים. ולא לגזום את הפסיפלורה.