כיצד לנהוג בצריכת ירקות שלפי הלוח נחשבים כספיחין

השאלה:

כיצד יש לנהוג בצריכת ירקות שלפי הלוח נחשבים כספיחין? והאם אפשר לאכול ירקות שלפי הלוח נחשבים כספיחין שמחולקים באוצר בית דין?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה

א. דרך הניהוג בספיחין - מדברי סופרים אסרו באכילה כל הגדל בשנה השביעית. יש בהם קדושת שביעית ולכן אסור להשחיתם או לעשות בהם דברים האסורים בפירות שביעית.

ב. זמני הספיחין - ראשית, יש לדעת שבחנויות המשווקות תוצרת 'אוצר בי"ד', דרך 'אוצר הארץ' לא ישווק ירק שהוא באיסור ספיחין. ההקפה היא על ירקות שצמחו בשנה השישית וממילא לא חל עליהם איסור זה.

אשר לכן, הזמן המופיע בלוח (מצ"ב קישור ללוח העדכני של המכון, כפי שמופיע באתר. אין להתייחס ללוח המופיע בחוברות שבהוצאת המכון, בהן נפלו טעויות) לגבי ירק כלשהו שמזמן זה מתחילה איסור ספיחין, הכוונה היא לזמן הראשוני שירק זה יגיע אל השווקים והוא באיסור ספיחין.

אך ברור, שאדם שילך באותו תאריך מן השוק אל חנות של 'אוצר הארץ', וימצא שם את אותו ירק - אין לו לחשוש לאיסור ספיחין, לאור האמור ש'אוצר הארץ' מקפיד על גידול שישית בלבד.

אכן, בעת שיסתיים גידול שישית בירק כלשהו, יסתיים ממילא אוצר בי"ד, ויהיו חלופות אחרות.

מצ"ב קישור ללוח המופיע באתר