טיפול בעציץ עגבניות

השאלה:

א. יש לנו עציץ עם עגבניות במרפסת, איך לטפל בו?

ב. מה זה איסור ספיחין?

התשובה

הרב דוד אייגנר | חשוון תשע"ה

ב"ה

שלום וברכה,

אם מדובר במרפסת מקורה דין העציץ שם הוא כצמח בבית ולמעשה אין בו את דיני השמיטה.

אם מדובר במרפסת שאינה מקורה יש בעציץ זה את דיני השמיטה, מותר לטפל בו כדי שהצמח יתקיים כהשקייה מינמלית, והפירות הם הפקר.

איסור ספיחין הוא איסור שחכמים גזרו, הצורך בגזירה זו נוצר מכיוון שמהתורה כל הצמחים החד שנתיים שגדלו בשמיטה מעצמם מותרים באכילה, באו אנשים וזרעו בסתר ואמרו שצמחים אלו גדלו מעצמם בשמיטה, לכן ראו חכמים וגזרו שכל הצמחים שגדלו מעצמם אסורים באכילה בשמיטה.

עם זאת, גזירה זו היא רק על צמחים שגדלו בשמיטה, אך צמחים שדי בכך שנבטו לפני השמיטה, אינם אסורים באיסור זה.