הפרשת תרומות ומעשרות מפרי שגדל בגינה

השאלה:

1. האם צריך להפריש תרומות ומעשרות מפרי/ ירק שגדל אצלי בגינה בשנת שמיטה?

2. האם בכלל יש להפריש תרו מ על נענע/ לואיזה/ רוזמרין ושאר עלים?

3. יש לנו פח מיוחד לפסולת של מזון. האם אפשר לזרוק לשם ישירות את שאריות הפירות שיש עליהם קדושה (בפח זה יש גם שאריות מזון כמו: בשר, ביצים וכו') או לפחות לשים בשקית ולהניח שם?

4. האם מותר להשקות עציצים/ דשא/ עצים בגינה הפרטית בשנת שמיטה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | חשוון תשע"ה
שלום וברכה
א. פירות בחורף של השמיטה צריכים להפריש מהם תרו"מ כי אינם קדושים בקדושת שביעית, אך ירקות שנקטפים עכשיו הם קדושים בקדושת שביעית וצריך לתלות שלט הפקר ומותר לקטוף לצרכי אכילה בכמויות הנצרכות לכך ופטורים מתרו"מ.
ב. מפרישים תרו"מ מירקות תבלין שאינם נאכלים ללא ברכה, ומירקות תבלינים הנאכלים - אך לא אלו שגדלו בשמיטה.
ג. מותר לזרוק לפח רק בתוך שקית כי לעתים בעצם הזריקה נגרם הפסד לפסולת הטרייה שיש בה קדושת שביעית.
ד. מותר להשקות עציצים דשא וכדו' בגינה בשמיטה בהתאם לצורך אך לא להשקות ללא הגבלה.