הפרשת תרומות ומעשרות מאוצר בית דין

השאלה:

לכבוד הרב עמיחי שלום וברכה!

א. בד"כ אנחנו מפרישים (בלנ ד) תרו מ מירקות ופרות שאנחנו קונים גם בחנויות יש עליהן פיקוח. רציתי לשאול אם יש עניין להפריש כאשר קונים אוצר בי"ד (אולי לשיטות תרו מ דאו' ושביעית דרבנן? או מסיבה אחרת) ואם כן אז האם מעשר עני או שני

ב. האם יש עניין להפריש תרו מ מפירות של היתר המכירה?תודה רבה לך וגמר חתימה טובה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ה

א. נראה שבאוצר בית דין אין צורך להפריש. הפקר לא צריך להפריש. ואפילו אם לא הפקיר בפועל אנחנו פוסקים שהפקעתא דמלכא. דברי הב"י בוארו בהקדמה לשבת הארץ.

ב. היתר מכירה צריך הפרשת תרו"מ.אמנם אם נכרים עשו גמר מלאכה אין צורך. כל זמן שלא בורר הדבר יש להשתדל להפריש למרות שקרקע של גוי אבל לכתחילה יש להפריש ללא ברכה.