הזזת עציצים נקובים

השאלה:

שלום רב!אני רוצה לשים בד ניילון על האדמה ועליו חצץ ליופי. על האדמה ישנם מעט עשבים.ע מ לשים אותו אצטרך להזיז עציצים נקובים בעלי נוף לאדמה של עצי פרי קטנים.( אין לי שום עניין בשיפור את מצבם כיוון שאני שומר אותם לשתילה בעתיד)האם מותר לי לפרוש את הבד על העשבייה?האם מותר לי להזיז עציץ שלא למטרת שיפור מצבו,אף שיחול כך שינוי -לטוב או לרעה- ביניקת הצמח?שאלה קצת שונה האם מותר לי להתקין מערכת השקיה (טפטפות)?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה

שלום וברכה

א. הזזת עציצים נקובים בחוץ - נחלקו בכך החזון-איש והרב ש"ז אוירבך. לדעת החזו"א, יש בהגבהת העציץ והנחתו במקום אחר בחוץ איסור, ולדעת הרב אוירבך אין בכך איסור. לדעתי, ניתן לסמוך על הרב אוירבך ולהעבירו ממקום למקום בחוץ.
ב. פרישת ניילון או בד ע"ג עשביה - מותר. (נאסר לעקור עשביה מן השורש).
ג. התקנת מערכת השקיה, טפטפות - מותר לבצע בגינה עבודות פיתוח לצורכי בניה וכדו' ולכן ניתן להניח מערכת זו, הגם שנעשות עבודות של חפירה וכיסוי בקרקע, אך זאת בתנאי שיהיה ניכר שאתה עושה חפירות בקרקע לשם הנחת המערכת, היינו לשים את המערכת ליד המקום אליו היא מיועדת ששם את חופר או פועל בקרקע.
דרך אגב, לגבי השקיה - רצוי למעט בכמות, כזו שתהייה מספיקה לצמח לחיותו ולא כמות רבה ליתר הצמחה.