האם מותר לתלות עציץ נקוב בגובה כ2מטר מהתקרה?

השאלה:

האם מותר לתלות עציץ נקוב בגובה כ2מטר מהקרה?האם מותר להעביר צמח מהעציץ שלא נמצא בגינה,אלא במרפסת מבודד , לעציץ אחר עם תשתית שאתו אני רוצה להניח בגינה על פלטו לא חדיר למים?אודה על הסבר מפורט על טיפול בעציצים הנמצאים בגינה ,על תשתית מבודדת.תודה רבה

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה
לאור בקשתך להרחיב מעט את היריעה,
הקדמה: כדי שלא יחולו דיני שביעית בעציץ, יש לו להיות בתוך 'בית', כאשר הגדרת 'בית' הוא מבנה מקורה בעל דפנות בגובה 80 ס"מ לכל הפחות.
לכן, עציץ נקוב המצוי במקום פתוח, היינו בגינה או ע"ג רצפה ללא גג, נחשב כמחובר לקרקע וממילא נוהגים בו דיני שביעית.
אולם, אם מצוי עציץ זה, אפילו שהוא נקוב, ע"ג רצפה ויש מעליו גג, לא נוהגים בו דיני שביעית. עציץ כזה יהיה מותר להעבירו ממקומו למקום תואם (בית / מרפסת מקורה). אך לא ניתן להוציאו למקום שחסר לו אחד מהתנאים הללו, כגון לגינה - גם אם מניחים אותו ע"ג פלטה וניתוק מהאדמה - או למרפסת ללא גג.
לכן:
א. תליית עציץ נקוב גבוה מהרצפה: מותר. טעם הדבר, מדובר בעציץ המצוי בבית וממילא אין בעיה.
ב. העברת צמח מעציץ לעציץ: מדברי השאלה אני מבין שמדובר על עציץ המצוי כעת במרפסת מקורה ורצונך להעבירו לעציץ המצוי בחוץ.
א"כ, אסור הדבר לאור האמור בהקדמה הנ"ל.
ג. טיפול בעציצים בגינה: לאור האמור, נוהגים דיני שביעית בעציצים אלו. אך יש להבחין בין מעשים הגורמים לגידולו של הצמח לבין אלו המיועדים לעצם קיומו.
לכן - מותר להשקות לצורך קיומו, אך מן הראוי להימנע מהשקיה בכמות המיועדת לתוספת צימוח. יהיה אסור לדלל את הצמח, דבר הגורם לו לצימוח.
המכון הוציא חוברת עם הנחיות ברורות - ניתן לראותה באתר המכון: /media/414121/madrich-shmita.pdf