גידול מיוחד של חסלט

השאלה:

היום קנינו סלרי של חסלט במכולת שהוא גם משווק של אוצר הארץ . התפאלנו מאד לגלות כי כתוב על זה גידול מיוחד י.נ. . אני מבינה כי זה ר"ת יבול נוכרי. א. חשבתי כי מוצרי חסלט הם מצע מנותקב. אנו עקרונית לא קונים יבול נוכרי - גם בשמיטה וגם לא בשמיטה. אשמח לקבל הסבר.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | חשוון תשע"ה

אכן מדובר בירק שבהגדרה ההלכתית הוא "יבול נכרי", אך מדובר במשהו כמו "היתר מכירה" שגם הוא בהגדרה ההלכתית נחשב כיבול נכרי, אך יהודים מתפרנסים מאותו שטח חקלאי. כך באותו מקרה מדובר בקרקע של נכרים שרשומה על שמם בטאבו אך כל החממות וכל הכלים וכל הציוד הוא של יהודים - ובפועל אנשי מקצוע יהודים מתפרנסים מגידולים אלו כל השנים וגם בשמיטה - רק שבשמיטה עושים הנכרים מה שהיהודים אסור להם לעשות בדומה לקרקע של היתר מכירה  שיש מלאכות שרק נכרים מותר להם לעשות. וזה שונה כרחוק שמים וארץ מללכת לגויים ולבקש מהם שיגדלו עבורך בשמיטה.