שוברים גיטיאליים

השאלה: נא למסור לי חות דעת הלכתית שמצדיק תשלום באמצעות שוברים דיגיטאלים לשנת שמיטה.

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ט טבת תשפ"ב 15:23

שלום רב, ראשית כמובן שהתשלום בשוברים דיגיטאליים לפני השמיטה נעשה על בסיס של הסכמה ורשות ולא מצד החובה, ולמעשה גם מי שאין לו את השוברים הנ"ל יכול לקנות פירות וירקות בחנויות אוצר הארץ.

ב. השוברים הללו היו חשובים למערכת אוצר הארץ כדי לדעת שאכן יש ציבור שרוצה ומעוניין בתוצרת כשרה למהדרים לשנת השמיטה.

ג. מן הבחינה ההלכתית החשיבות של השוברים היא כדי להיות מנויים לאוצר בית דין ולתת תוקף לבית הדין. בית הדין פועל מכוח הציבור ובעבורו, ולכן בכוחו לשלוח את הפועלים לעשות פעולות ומלאכות חקלאיות שמותרות על פי הנחיותיו לטובת הציבור בכלל והצרכנים של בית הדין בפרט. אך מיניין שואב בית הדין את כוחו? לזאת באים השוברים כדי להימנות לציבור הצרכנים שמבקש מבית הדין שזה ידאג לו לפירות שביעית.

יואל פרידמן