שביעית בשמינית

השאלה: שלום רב לקראת סוף שמיטה, ובע"ה תחילת שמינית, רציתי לברר כמה דברים לגבי רכישת צמחים במשתלות לאחר שמיטה (שלפחות בטווח הזמן הקרוב לשמיטה, ברור שנשתלו בשמיטה). רק אבהיר שב"משתלה" כוונתי למקום שמוכר ללקוחות כמוני, וב"מגדל" אני מתכוון למקום ממנו קונה המשתלה. כמה שאלות (הכול מתייחס לרכישה לאחר השמיטה): 1. זכור לי משמיטה הקודמת, שיש לקנות רק ממשתלה שיש לה אישור כשרות, כלומר היא קונה רק ממגדלים עם היתר מכירה, וזכור לי גם שהיה מאד קשה למצוא אחת כזו. האם יש איזה רשימה של משתלות כאלה? 2. האם הבעיה היא גם בדיני שמיטה עצמה, או רק שלא לסייע לעוברי עברה? 3. האם יש הבדל בין צמחי סרק, שתילי ירקות, ועצי פרי (שמי יודע מתי שתלו אותם)? 4. עד מתי יש לשמור את המגבלות האלה? 5. אני נוהג לקנות במשתלה בכפר לידי שבעליה הוא ערבי. אמנם מהכיתוב על העציצים ברור שהוא קונה ממגדלים יהודים. אבל האם העובדה שזה עבר לבעלות של גוי, משנה משהו? תודה על תשובתכם משה מורגנשטרן

התשובה

הרב דוד אייגנר | ח' אלול תשפ"ב 11:15

ב"ה
שלום וברכה

1. לגבי רשימת המשתלות, להלן רשימה ראשונית שיש לנו, ניתן לבדוק עוד באתר הרבנות הראשית: https://www.toraland.org.il/89250

2. בתחילת השמיטה תתכן גם בעיה של הנאה מספיחין ולא רק דין מסייע.

3. צמחי סרק זה אכן יותר פשוט בגלל נושא הספיחין.

4. חז"ל גזרו על הספיחין עד חנוכה, מחנוכה ואילך כבר לא גזרו, באופן מעשי גם כן שתילי ירקות שנרכשים אחרי חנוכה גודלו לאחר השמיטה.

5. מכיוון שיהודי גידל האיסור הוא על עצם הירקות, העובדה שזה עבר לגוי אינה משנה דבר.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר