קציצת ענץ מעץ פרי המפריע וחוסם דבר אחר

השאלה: יש לי עץ אתרוג בבית ולידו יש סל והאתרוג חוסם את הסל האם מותר לי לקצץ את האתרוג כדי שאוכל לשחק בסל? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ט סיון תשע"ה 9:38

שלום

קציצת ענפים בשמיטה יש בה צדדים של מלאכת זמירה, אך אם ניכר שאין הקציצה לתועלת הצמח כגון שאתה קוצץ רק את הענפים מצד אחד במקום שמפריעים לסל שקיים שם הרי הדבר מותר.

אלא שיש לבדוק שאין על הענפים פירות שעדין לא בשלים הנמצאים בשלבי הגידול שונים, שאזי אסור לקצוץ את הענף משום שאתה הפסיד את הפירות שלא יוכלו להגיע להבשלה, כפי שנפסק ברמב"ם (הלכות שמיטה ויובל פרק ה הלכה יז) "מותר לקוץ אילנות לעצים בשביעית קודם שיהיה בהן פרי, אבל משיתחיל לעשות פרי לא יקוץ אותו שהרי מפסיד האוכל ונאמר לכם לאכלה ולא להפסיד, ואם הוציא פירות והגיעו לעונת המעשרות מותר לקוץ אותו שהרי הוציא פירותיו ובטל דין שביעית ממנו".

לכן הלכה למעשה: עקרונית קציצת הענף מצד אחד המפריע שניכר שאין כאן מטרה לתועלת הצמח מותרת אך אם יש על ענף זה פירות שעדין לא הבשילו אזי אסור לקצוץ את הענף משום שיש בכך איסור הפסד פירות שביעית.