קיבלתי אבטיח ממושבניק ואיני יודע אם הוא מהיתר מכירה

השאלה: טיילנו בצפון. חרדי ניגש אלי ונתן לי אבטיח שקיבל ממושבניקית. הוא אמר שזה היתר מכירה. אח"כ הוא הוסיף אין לי מושג לגבי הכשרות של האבטיח. אינני יודעת האם באמת זה היתר מכירה? האם יש פתרון?ואם כן להפריש מעשרות? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ט אב תשע"ה 10:42

שלום

אם האבטיח הוא מהיתר מכירה אזי האבטיח מותר באכילה ויש להפריש ממנו תרומות ומעשרות (לומר כל הנוסח כולל מעשר שני ומעשר עני) בלי ברכות ולחלל מעשר שני על המטבע ללא ברכה.

אם האבטיח גדל ללא היתר מכירה (מסתבר מאוד אם גדל בגינה פרטית או בקרקע חקלאית שלא עשו עליה היתר מכירה) אזי יש עליו איסור ספיחין והוא אסור באכילה.

ולכן אם אין ידיעה שאכן האבטיח מהיתר מכירה נראה שאין לאכול  אותו.