פירות הדר בגדלים בחורף תשפ"ג מה דינם

השאלה:

שלום רב. יש לי חצר עם עצי פרי. כרגע על העצים יש פירות הדר. מה הדין של פירות אלה? 1. האם לנהוג בהם קדושת שביעית והם פטורים מתרו"מ? 2. האם יש להפריש תרו"מ ללא ברכה? 3. מה דין הפירות שיחנטו לפני טו בשבט? קראתי כמה תשובות ולא הבנתי מה הדין תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ז כסלו תשפ"ג 14:17

שלום

תחילה יש להדגיש שלהלכה כפי שפסק הרמב"ם שראש השנה וסיום השנה של השמיטה הוא א' תשרי הן לירקות והן לפירות האילן.

1.כל הפירות חנטו קודם א' תשרי ראש השנה תשפ"ג ולכן הם שייכים לשנת השמיטה ויש בהם קדושת שביעית .

2. פירות שיחנטו לאחר א' תשרי תשפ"ג שייכים לשנה הראשונה לש שנת השמיטה  ויש להפריש מהם תרו"מ , אכן יש דעת הר"ש והראב"ד (תורת כהנים בהר פר א הל' ד) והשל"ה ששנת השמיטה באילנות מסתיימת בטו בשבט כמו לעניין תרו"מ ולכן לדעה זו פירות אלו יהיה קדושת שביעית . מ"מ להלכה נקטו כשעת הרמב"ם שא' תשרי הוא ראש השנה סיום השנה לשמיטה . אך לעניין ברכה נקטו שלחשוש לדעות האחרות ולהפריש בלא ברכה.

((ראה קטיף שביעית תשפ"ב, פרק לו סע' יז בהערה שם)

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי