עקירת מטע עצי פרי בשמיטה לצורך בניה

השאלה:

מושב בהרחבה מעוניין להפוך חלק ממטע עצי פרי למגרשים לבניה. מדובר במטע בן שלושים, שיבוליו אינם משובחים, ובעל הבית הזניחו משום שפירותיו קטנים מאד ולא שווה להתעסק בהם.
1. האם מותר לעקור מטע כזה לצורך בנייה?
2. האם מותר לעשות כן בשמיטה, שהרי הטרקטור מכשיר את מגרש הבניה כולו, ועוקר עצים מכולו, לרבות חלק המגרש שבעתיד ישמש את הדייר לגינה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. לצורך בנייה אפשר לעקור אפילו עצי פרי - מבחינה הלכתית, אולם למרות ההיתר לעקור עצי פרי כאשר צריך לבנייה, בכל זאת הנטייה היתה להחמיר ולא לעקור בצורה רגילה, בגלל שמבחינת הסוד הדבר חמור מאד. על כן כדאי למכור את המקום עם העצים לנכרים וכמו כן שהפועל העוקר יהא נכרי.

2. עם העקירה נעשית כהכנה לבניה והכל מכירים שמדובר כאן בשטח העומד לבניה, אפשר לעקור (על פי התנאים לעיל 1) כחלק מהכשרת הקרקע לבנייה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי