עץ שהתכופף בשלג

השאלה: ב"ה שלום ושבוע טוב, בשלג האחרון באזור ירושלים, השלג מאוד הכביד על עץ הלימון שלנו( שכעת נושא פרי שאני קוטף לפי הצורך) וכופף מאוד את הענפים. נראה לי גם שכל העץ נוטה קצת לצד אחד עקב כך, אם כי בבדיקה של הזזת הגזע לא נראה לי רופף. הענפים הנמוכים בעץ ממש מפריעים לשימוש בחצר הפרטית שלנו באזור מסביב לעץ. לפני שמיטה גזמתי את הענפים הנמוכים על מנת למנוע זאת, אך העץ גדל לכל הכיוונים וכעת זה ממש מפריע. יש לי שאלה הלכתית וגם שאלות חקלאיות. 1. האם מותר לי לגזום את הענפים הנמוכים שמפריעים למעבר באזור העץ? 2. האם הענפים המכופפים ( אך לא שבורים) האחרים מסכנים את קיום העץ , ואם כן מה מותר לעשות ? 3. ואם יישברו , האם מותר לגזום אותם ? 4. האם יש עצה איך להגן על העץ מפני שלגים נוספים העשויים לבוא? תודה רבה.

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"ח שבט תשפ"ב 9:16

שלום וברכה

מותר לתמוך את הענפים כדי למנוע את שבירתם. אם ישנו ענף שמפריע במעבר ולא ניתן להסיטו כך שלא יפריע , מותר לגזום אותו , בתנאי שאין עליו פירות שביעית שעלולים ללכת לאיבוד.

בברכה

מוטי שומרון