עבודה בכרם בשמיטה

השאלה:

האם מותר לעבוד בבציר בכרם ענבים השנה, כשהכרם עבר היתר מכירה, אם כן, האם זה לכתחילה או שעדיף להימנע?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

כידוע הרב קוק זצ"ל לאחר שחידש את היתר המכירה בארץ ישראל הקפיד שארבע מלאכות דאורייתא (זריעה, זמירה, קצירה בצירה) לא יעשו על ידי יהודים. ועל פי שיטתו אין ליהודי לעבוד בבציר, ואכן הוא הקפיד על כך כמבואר בתשובותיו. לעומת זאת בעל המעדני ארץ (הגרש"ז אויערבאך זצ"ל) נקט שאם עשו היתר מכירה אין קדושת פירות שביעית בשל נכרי (היתר מכירה) ולשיטתו זמירה וזריעה נאסרו אבל קציר ובציר לא נאסרו אפילו על ידי יהודים. נאמרו הסברים שונים למחלוקת זו, ועל כן לכתחילה מי שיכול להמנע עדיף, אולם מי שזה בעבורו הפסד מרובה יכול לסמוך על הדעות המקילות לבצור אחר התר מכירה. בכל אופן יש לבדוק שהיתר המכירה בוצע כהלכה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי