מעשרות מגינה שלא הופקרה בשמיטה

השאלה:

שלום רב,
להורים שלי יש גינה וגדלים בה מספר פירות.
בשנת השמיטה לא נעשה בה כלום, כלומר לא עשו הפקר.
וכעת שרוצים לאכול הפירות, אמרו לי שמצד אחד היות ומקור הפירות משנת שמיטה אין צורך לעשר כלל ומנגד אמרו לי שהיות ולא עשו הפקר, אזי נדרש לעשות הפקר ולעשר ללא ברכה.
בנוסף, ניתן לקבל הסבר מפורט ככל שנדרש לעשר, איך בפועל מעשרים?
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

נחלקו הב"י והמבי"ט מה דין שדה שלא הופקרה, לדעת המבי"ט יש בגידולים קדוש"ש, ואילו לב"י אין קדושת שביעית. עוד יש להוסיף שמא מה שלא הפקירו בגלל חשש שיכנסו ויזיקו אולי יש לדמות להנחת שומר בעיר הספר, על כן מכיוון שזה ספק יש לנהוג קדושת שביעית וגם מעשרות. ההפרשה היא ללא ברכה. יש להפריש גם מעשר שני וגם מעשר עני. דהיינו לומר שאם צריך מעשר עני הרי זה מעשר עני ואם צריך מעשר שני הרי זה מעשר שני. ללמוד הנוסח להפרשה נא להכנס לאתר מכון התורה והארץ יש שם מקום שמסביר כיצד מפרישים תרו"מ.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי