מה דין ירקות שהתחלו לגדול קודם השמיטה ונקטפים בשמיטה

השאלה: שלום רב האם מה שמותר לאכול ירקות שגדלו מצמח שנבט לפני השמיטה, שאז אין בזה איסור ספיחים, זה גם היתר לכתחילה ולגינות פרטיות או שזה רק היתר לחקלאים המתפרנסים מגידול הירקות, בדומה להיתר מכירה? ולמה יש יותר עדיפות לאכילה - לירקות כאלו שנבטו לפני השמיטה או לירקות מהיתר מכירה/יבול נכרי? מה מאלו יותר מהודר? (כמובן שמשתדלים מאד לשמור על קדושת שביעית בירקות בכל הסוגים של ההיתרים)? והאם אני מבין נכון שירקות שהצמח שלהם נבט לפני השמיטה, אין צורך לעשרם? (הכל הולך אחרי הקטיף? כי אם זה לא אסור באיסור ספיחים, אז זה אולי כאילו שייך לשנה השישית? וממה נפשך, אם זה שייך לשנה השישית, הרי זה חייב בתרו"מ, ואם זה שייך לשביעית, אז אולי זה יהיה אסור בספיחים?). תודה רבה ושבוע טוב

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ז תשרי תשפ"ב 11:20

שלום

ירקות שנלקטים בשמיטה קדושים בקדושת שביעית.

חז"ל גזרו על ירקות שגדלו בשמיטה שאסור לאוכלם (איסור ספיחין) כדי שלא יזרע אדם באיסור ויאמק שגדל מאיליו, לכן כל הירקות שגדלו בשמיטה אסורות באכילה.

לדעת הרמב"ם כל הירקות שנקטפים בשמיטה בכלל האיסור

לדעת הר"ש כל שהתחיל לגדול בשמיטה נכלל באיסור, אך כל שהתחיל לגדול קודם השמטה לא נכלל באיסור ספיחיםן (אך כמובן קדושים בקדושת שביעית כי נקטפו בשביעית)

החזו"א וכן נוקטים הרבה פוסקים להלכה נקטו כדעת הר"ש.

לכן ירקות שנבטו קודם השמיטה קדושים בקדושת שביעית הם הפקר אין בהם חיוב תרו"מ  ומותרים באכילה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי