מהות אוצר בית דין

השאלה: הודעה: שלום וברכה, מה תגובת האוצר לשיטת הרב אליעזר מלמד ש״כדי שהפירות שגדלים במסגרת אוצר בית דין יהיו ראויים לשיווק צריך להתיר מלאכות רבות, שכדרך ארעי אמנם ניתן להתירן לצורך קיום העצים, אבל אסור להתירן לצורך גידול הפירות, וכאשר הן נעשות בקביעות, יסוד איסורן מהתורה״? איך האוצר משווק פרות שביעית בלי לעשות מלאכות אסורות? חזק ואמץ, יהושע

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ג טבת תשפ"ב 17:17

בס"ד

שלום וברכה

התוספתא בשביעית אומרת על מלאכות דאורייתא ממש למסוק זיתים בצורה מסחרית  וכן תאנים בצורה מסחרית אלו פעולות שאסורות מדין תורה "לא תבצור" ובכו"א התוספתא מספרת ששכרו פועלים וכך עשו בתקופת בית שני בצורה ברורה וזו הייתה תקנת חכמים לעשות בצורה זאת. אלא שיש הבדל בין יחיד ובין צבור, עיקר מצוות השביעית היא שלא תהא בעלות פרטית על הפירות ולכן התורה אסרה לקצור ולבצור כדרך הקוצרים, אבל בבית דין אין בעלות פרטית. התפיסה הזאת שבית הדין זה הציבור הכללי היא תפיסה יסודית בשביעית והבנת מהות השביעית, לכן ברור לתוספתא שכל הדברים שהם של הציבור ולא של היחיד הרי זה לא שייך בעצם באיסורי שביעית, כיוון שכל עניין אוצר ב"ד הוא שזה פירות הציבור. יסוד זה מופיע גם בתוס' מנחות שמסביר כיצד שמרו את העומר, ואחד התרוצים הוא שזה לצורך קרבן הצבור וממילא לא שייך באיסור קצירה ובצירה ולא בשמירה. הרחבת דברים כבר הביא הגר"ש ישראלי זצ"ל במאמרו סדורים נאותים לשביעית.  על פי יסוד זה גם מובן היטב שאפילו הרב קוק זצ"ל שאסר אוקמי פירא מכיוון שאין לאדם בעלות על הפירות אבל  בבית דין פשוט שהדבר מותר כיוון שזה לא נעשה כדבר פרטי אלא לטובת הציבור.